Charles King, Çeviri: Zülal Kılıç 343 s, 2. hamur, 16.5x21 cm Kitap Yayınevi, İstanbul, 06/2008
Charles King, Karadeniz'i bütün yönleriyle anlatıyor. 18-20 bin yıl önce, jeologların Neoeuxine göl olarak adlandırdıkları bir oluşum olan, coğrafyacı Strabo'ya göre ona dökülen ırmaklar yüzünden taşan bu denizin nasıl oluştuğunu, bölgenin coğrafyasını ve eko sistemlerini inceledikten sonra bizi MÖ 700'e götürüyor. Eski Yunan kolonileri döneminin öykülerini efsanelerle iç içe anlatıyor. Yunan halk dininin dokusunu oluşturan efsanelerin çoğu Karadeniz'de geçiyordu.
King, Karadeniz kabilelerinin Roma imparatorlarını nasıl uğraştırdığını, Pontus kralı Mitradates'e ait pek çok öyküyü anlatıyor. Karadeniz'de İtalyan ticaret kolonilerinin yoğun faaliyetlerini, Yafa'da başlayan vebanın ticari gemilerle yayılıp tüm Avrupa'yı kasıp kavurduğunu, Moğolların Asya ticaretini güvenli hale getirerek Karadeniz üzerinde olumlu bir etki yarattıklarını, Trabzon merkezli Pontus İmparatorluğu'nun çevresindeki Türk beylikleriyle ilişkilerini öğreniyoruz. Karadeniz'in bir Türk Denizi olduğu 1500-1700 yıllarından sonra güçlü bir donanmaya sahip olan Rusların rekabeti denize bu vasfını kaybettiriyor. Uzun bir tarihsel yolculuktan sonra günümüze, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü'ne kadar geliyoruz.
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.