Mustafa Pultar
230 s, 1. hamur, 16x23.5 cm
Amatör Denizcilik Federasyonu, İstanbul, 05/2010
"Diline yeterli özeni göstermeyenlerin, kültürü de dilleri gibi yalapşap bir hercümerç olur" diyen Prof. Mustafa Pultar, Denizin Dili, Denizin Yazısı'nda denizcilik dilinin etimolojisine/sorunlarına, denizcilik sözlüklerine, can simidimiz olan seyir kitaplarına, denizi yazanlara çevirmiş rotasını ve denizin dilini ezberlemek değil, anlamak isteyenler için açmış yelkenlerini.
Denizcilikte gelişmiş ülkelerde, yıllar boyunca gözden geçirilip, zenginleştirilerek defalarca yayımlanan denizciliğin adeta "kutsal kitaplarından" kerteriz alarak, "denizciliğin asıl ve gerçek kaynağının" merak dürtüsüne, sevgi duygusuna dayalı "amatör/sportif denizcilik olduğuna inanışın" bu ülkelerdeki kurumsal yapının temelini oluşturan düşüncede yattığını belirtiyor, "Keşke biz de işadamlarımızı, siyasilerimizi ve idarecilerimizi bu gerçeğe inandırabilsek" diyor Mustafa Pultar.
"Denizin Dili, Denizin Yazısı" ahşap tekne inşasından, tekne anatomisine; pirattan, seren yelkenli gemilere; yıldızların dünyasından, gece seyrinin doyulmaz keyfine yelken açan 36 makale ile "yelken, sporların ecesidir" diyerek okuyucuları denizin derinliklerine çağıran bir kitap.